Huoltovinkkejä

Huoltovinkkejä

Kevät saapuu pikkuhiljaa ja ihmiset kaivavat polkupyörät taas esille. Huolletulla ja hyvin kunnossapidetyllä pyörällä matkan teko käy joutuisammin. Annan tässä muutaman pyöränhuoltovinkin kevättä ja kesää varten:

1. Pese pyöräsi säännöllisesti

Pöly, hiekka ja lika heikentävät komponenttien kestävyyttä, aiheuttaa ennenaikaista kulumista ja tekee pyöräilystä epämiellyttävää. Pese pyöräsi säännöllisesti lämpimällä vedellä, pesuaineella sekä sienellä tai pehmeällä harjalla. Puhdista ketju vielä erikseen rätillä. Näin säästät myös pyöräsi huoltokuluissa, kun komponentit eivät kulu liian nopeasti.

 

2. Voitele ketjut säännöllisesti

Ketjun voitelu vähentää voimansiirron metallipintojen välistä kitkaa ja tekee polkemisesta helpompaa ja taloudellisempaa. Voitele ketju ainakin pesun jälkeen. Säännöllinen ketju voitelu ehkäisee myös ketjun kulumista ja ruostumista. Suosittelen polkupyörän ketjuihin tarkoitettua voiteluainetta, sillä tavallinen ns. sprayöljy on usein liian paksua viskositeetiltaan. Lisäksi suosittelen tipoittain annosteltavaa ketjuöljyä, sillä sprayöljy sotkee herkästi jarrupinnat ja turmelee jarrupalat.

 

3. Tarkista pyöräsi toiminta säännöllisesti

Pyörän komponentit kuluvat esimerkiksi auton komponentteja nopeammin. Tarkista säännöllisesti esimerkiksi kerran kuussa vaihteiden ja jarrujen toiminta. Rispaantuneet ja takeltelevat vaijerit tulee vaihtaa ensitilassa. Tarkista onko ohjainlaakerissa tai keskiölaakerissa väljyyttä. Väljät laakerit rikkoutuvat herkemmin.  Vie pyöräsi huoltoon mieluummin jo ennen kuin joku osa on jo rikkoontunut. Näin pyöräsi huoltoon kuluu vähemmän aikaa ja rahaa.

 

Näillä vinkeillä toivotan kaikille mieluisaa pyöräilykesää!